Bewegingstheater

Door de situatie omtrent het coronavirus heeft deze cursus helaas niet plaats kunnen vinden.


Hallo en wat fijn dat je dit leest. Als je dit leest, betekent dat je interesse hebt in mijn cursus bewegingstheater. Bewegingstheater wordt vaak verward met dans. Laat me duidelijk zijn we gaan niet dansen, tenzij gewenst natuurlijk. Gedurende deze cursus ga ik jullie leren hoe je je bewust wordt van theater en hoe je hier theater mee leert spelen en maken. Je gaat je lichaam leren gebruiken en inzetten in situaties waar je het zelden of niet voor gebruikt. We gaan dit leren aan de hand van improvisatie, spelopdrachten, maakopdrachten, verhalen om vervolgens onze prachtige creaties te laten zien in een eindpresentatie op het einde van het jaar. We gaan ook veel werken met elkaar ( op een coronaveilige afstand😉), dus samenwerken is ook een belangrijke factor. Als je dit leest, betekent dat ik je nog niet heb afgeschrikt, wat goed is. Daarom kan je hieronder iets meer detail vinden over hoe deze cursus er gaat uitzien.


Docent: Belle Smeets


Lesplan semester 1 2020/2021

Les 1:

Kennismaking les + bewegingsimprovisatie: Via een leuke bewegingsoefening gaan we elkaar leren kennen. We bespreken wat we van het jaar verwachten en wat we graag dit jaar allemaal willen doen. In de rest van de les ga ik jullie een begin beeld geven van wat bewegingstheater allemaal kan zijn aan de hand van improvisatie oefeningen.

Les 2: 

Were going back to the basics. Is dit de meest leuke les? Misschien niet. Maar een ballerina stond ook niet van dag een on point shoes. Daarom wordt deze les besteed aan de bewustwording van het lichaam. Maak je geen zorgen, ik ga niet de hele les praten. Aan de hand van oefeningen en opdrachten gaan we dit aanleren.

Les 3:

We gaan de vloer op. Aan de hand van opdrachten gaan we met de dingen die we de week erop hebben geleerd aan de slag. 

Les 4:

In les vier gaan we aan de slag met viewpoints. In hoeveel manieren  kun je van de ene plaats in de ruimte naar de ander bewegingen? Loop je alleen of samen?.

Les 5:

In les vijf draait alles om beweging in tijd. We gaan de verschillende manieren van beweging binnen tijd onderzoeken. Van slow motion tot fast forward het komt allemaal aan bod.

Les 6:

EMOTIES!!!! 😊  Hoe zet je buiten je gezicht en je lichaam in het uitdrukken van emoties tijdens het spel? We gaan aan de hand van spelopdrachten leren om je lichaam in te zetten  in spelsituaties waarin je felle emoties toont.

Les 7:

Beweging in de ruimte. In deze les gaan we onderzoeken hoe we ons lichaam kunnen verhouden tot de ruimte en de anderen. We gaan onderzoeken hoe de ruimte kan bijdragen aan beweging.

Les 8:

Contactimprovisatie (geen paniek, het kan op andere halve meter afstand). Door middel van contact kan er van alles gebeuren met je lichaam en wat als iemand anders de controle heeft over je lichaam? De les staat in het teken van beweging met de ander.

Les 9 en 10:

Elk semester wordt afgesloten met een gezamenlijk presentatie moment. Hierbij presenteren alle groepen van ohvz wat ze in de afgelopen periode hebben gedaan. De laatste twee lessen worden dus besteed aan het maken en inoefenen van deze presentatie. Deze wordt gemaakt aan de hand van wat we in de afgelopen periode hebben gemaakt, geoefend,….