Teksttheater


Halo, daar ben ik weer. Als je dit leest dat betekent dat je interesse heb in mijn cursus teksttheater. Ja inderdaad, buiten bewegingstheater geef ik ook het totaal tegenovergestelde. Waarom? Omdat het allebei super leuk is. In deze cursus leer ik je hoe je tot spelen vanuit teksttheater. Je leert stemgebruik,

lichaamsgebruik,… maar ook wat er voor nodig om zelf teksttheater te maken. We gaan ook kijken welke genres er bestaan binnen het teksttheater en welke jou het best ligt. Ik kan hier nog een heel A4 over vol typen maar als je meer wil weten, moet je gewoon hieronder kijken wat je het komende semester kunt verwachten.


Docent: Belle Smeets


Lesplan semester 1 2020/2021

Les 1:

Kennismaking les: In de les gaan we elkaar eerst een beetje beter leren kennen. Je kan niet spelen met iemand onbekend. Hierna gaan we de kusscène van Romeo en Julia doen. Neen, dat is een grapje. We gaan aan de hand van wat gesprekken en oefeningen kijken waar de algemene interesse en kennis binnen dit genre ligt. ( Misschien toch die scène doen 😉, op 1.5m afstand).

Les 2:

In deze les gaan we een paar basisregels onder de loep nemen die komen kijken bij het spelen van teksttheater, met name uitspraak, houding, voordragen,…… Dit aan de hand van een aantal oefeningen en theaterteksten.

Les 3:

Realistisch spel: Hoe kom ik een kamer binnen en moet het lijken dat ik hier voor de eerste keer kom? Hoe moet ik huilen om iets dat niet echt is en toch echt moet lijken? In deze les gaan we aan de hand van  spelsituaties ontdekken wat er allemaal bij komt kijken voor een realistische dagdagelijkse scène te realiseren.

Les 4:

In de vierde les gaan we aan de slag met een dialoog. In duo’s gaan we werken aan een dezelfde dialoog en hoe deze voor te dragen. Wat heb jij nodig om tot spelen te komen?

Les 5:

Improvisatie, hoe kom je vanuit improvisatie tot spel. Aan de hand van enkele improvisatie oefeningen gaan we scènes creëren.

Les 6: 

Method acting!!!!!!! Je kan geen teksttheater doen zonder ten minste een les aandacht te besteden. In deze les gaan we ons verdiepen in het werk van Constantijn Stanislavski. 

Bonus: We gaan dit doen onder behulp van jullie favoriete film, theater, ….. dialoog. Deze ga je spelen met een van je groepsgenoten.

Les 7:

Waarschijnlijk gaan we nog niet klaar zijn met method acting in deze les daarom gaan we er in deze les nog op door.

Les 8-10:

Elk semester wordt afgesloten met een presentatie van wat we als groep de afgelopen weken hebben gedaan. Deze worden dan op de laatste les aan elkaar getoond. De laatste drie lessen besteden we aan het in elkaar zetten van deze presentatie.