Improvisatie


Docent: Sophie LuikenLesplan 2021-2022

Tijdens deze cursus gaan we aan de slag met verschillende improvisatievormen en met theatersport: een theatervorm waarbij improvisatie centraal staat. Je leert allerlei technieken die je helpen om mooie, ontroerende of spannende improvisatiescènes te spelen. Daarnaast ga je leren om je eigen verbeelding grenzeloos te maken.

 

Eerste les 04-10-21

In deze les beginnen we met kennismaken en het hebben over wat jullie verwachtingen zijn van de lessen, wat jullie willen leren en willen kunnen aan het einde van lessenreeks. Vervolgens zullen we beginnen met improvisatiespellen om erin te komen.

 

Tweede les 11-10-21

In deze les gaan we aan de slag met theatersport. Oefeningen die je voorbereiden op de onvoorspelbaarheid, interactie met het publiek, maar vooral ook de lol van improvisatie.

 

Derde les 18-10-21

In deze les gaan we bezig met hoe je geloofwaardige personages en scènes improviseert, hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat een vriendschap reëel overkomt bij het publiek? Welke hulpmiddelen kun je hiervoor inzetten? Dit is een handige basis om te hebben voor latere improvisaties en ook voor jouw theaterspel.

 

25-10-21 vakantie

 

Vierde les 01-11-21

In deze les gaan we aan de haal met verschillende personages en typetjes. Vaak hebben wij de neiging om redelijk als jezelf te spelen, maar een scène wordt natuurlijk interessanter als de spelers tegenkleuren! We gaan experimenteren hoe je dit het beste doet en elementair kunt overbrengen, en tegelijkertijd ook te improviseren.

 

Vijfde les 08-11-21

We gaan in deze les de vorige lessen terughalen zodat het weer vers in het geheugen zit én gaan we aan de slag met het lichaam (want je fysiek speelt ook mee in theater) en je plaats in de ruimte, wat gebeurt er met de scène als je jouw tekst op een totaal andere plek verteld!

 

Zesde les 15-11-21

In deze les gaan we bezig met ‘’de vloer op’’. Hierin bereidden we casussen voor (geen zorgen; dit doen we in de les) en gaan we die spelen. Hiernaast bespreken we na elke scène ook inhoudelijk wat er gebeurde en geven/krijgen van tips en tops. Op deze manier krijg je ook meer grip op het improviseren omdat je er inhoudelijk over praat.

 

Zevende les 22-11-21

In deze les gaan we een vorm van ‘’Nachtgasten” behandelen. In Nachtgasten heeft het publiek meer informatie dan de acteurs. De acteurs krijgen geheimen mee die zij niet weten van elkaar. Dit zorgt voor veel spanning in de scènes. Dit is ook een optimale vorm van improvisatie om samenspel te creëren, want zonder tekst heb je alleen elkaar.

 

Achtste les 29-11-21

In deze les gaan we het hebben over hoe we onze voorstelling willen gaan vormgeven. We hebben in de lessen verschillende oefeningen gedaan en ook manieren uitgeprobeerd die improvisatie kan omzetten tot een voorstelling. We kunnen hieruit kiezen, of een hele nieuwe vorm bedenken.

 

Negende les 06-12-21

In deze les gaan we door met het oefenen van de gekozen vorm voor de voorstelling en gaan we opdrachten doen die vaardigheden versterkt en bijspijkert. En gaan we het nog even hebben waar jullie nog behoefte aan hebben voor de laatste les, zodat jullie stevig in jullie schoenen staan voor de presentatie.

 

Tiende les 13-12-21

In deze les gaan we eventuele moeilijkheden nog oppoetsen en gaan we aan de slag met het oefenen van de gekozen vorm en zorgen we ervoor dat jullie helemaal klaar zijn voor de improvisatie voorstelling van je dromen.

 

20-12-21

Avond van de voorstelling!!!