BasiscursusLesplan 2020-2021

 In deze basiscursus maak je kennis met de verschillende basiselementen van theater. Het uitgangspunt van de cursus is ‘spel’. De cursus begint met elkaar leren kennen door middel van allerlei kennismakingspellen. Vervolgens ga je met de groep aan de slag met de vraag: wat is theater voor mij? Wat zijn je ervaringen op het gebied van theater. 

 

Er zal gewerkt worden aan verschillende basiselementen in theater. Zo ga je aan de slag met inleving en verbeelding. Ook werk je aan het concept: ‘jezelf als instrument’ waarbij je nadenkt over hoe je op de vloer staat en welke mogelijkheden er zijn. 

 

Vervolgens ga je ontdekken hoe je deze kennis kan integreren in je spel. De vraag die centraal staat: hoe speel je iemand anders en wat heb je daarvoor nodig? Ook elementen, zoals incasseren en verschil in status zullen voorbij komen. Daarbij zal er een antwoord gezocht worden op de vraag: hoe verhoud ik mij tot de ander op de vloer? 

 

Spel maak je namelijk samen. Ook het element ‘conflicten’ wordt in deze cursus behandeld. Theater is niks zonder drama! Met elkaar gaan jullie ontdekken hoe je de basiselementen kunt inzetten in je spel. 


Docent 2020-2021: Babette de Beer

Hallo allen! Mijn naam is Babette de Beer en ik heb super veel zin om te starten bij Op Hoop Van Zegen! Ik zal de basiscursus gaan geven dit jaar, voor ieder die kennis wil maken met theater en zin heeft om te spelen! 

 

Spelen zit in ons allemaal en we doen het al van kleins af aan. Helaas vergeten we in ons volwassen bestaan soms hoe leuk en fijn het was om te spelen... Ik was 6 en weet nog goed hoe ik de buurt uitnodigde om op de zolderkamer van mijn buurmeisje een voorstelling te komen bezoeken. We zetten stoeltjes neer voor het publiek, verkleedde ons en gaven een fantastische show (althans, dat dachten we ) . Ik genoot van het applaus en we lieten een plastic bekertje rondgaan voor centjes. Toen was ik al bezig met theater spelen en maken. Eigenlijk wist ik toen dus al, dat ik, als ik later groot was, van theater mijn werk wilde maken! 

 

En zo geschiedde het: in 2015 studeerde ik af als dramatherapeut aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Momenteel volg ik een deeltijd opleiding aan de Academie voor Theater in Tilburg tot spelend theatermaker en docent. Tevens speel ik momenteel bij theatergroep PIT, waar ik improvisatie theater speel. Ik houd van spelen en wil jullie graag laten ervaren hoe fijn het is om weer zo vrij als een kind te mogen spelen.